Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
Deel op

Aanbevelingen voor de opvolging en revalidatie van covid-19-patiënten in de eerste lijn na ontslag uit het ziekenhuis

De SARS-CoV-2 pandemie heeft een belangrijk impact op het dagelijkse leven van de bevolking en zorgverleners en op de gezondheidszorg in het algemeen. In de voorbije crisisperiode lag in België sterk de nadruk op de capaciteit binnen de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorgen, alsook op de intramurale zorg voor ernstig zieke patiënten.

Na ontslag uit het ziekenhuis vragen post-Covid-19-patiënten evenwel een specifieke aanpak in de eerste lijn. Die praktijkvoering is momenteel sterk bepaald door procedures en aanbevelingen vanuit verschillende instanties, meestal gebaseerd op expertenadvies of -consensus, met beperkte onderbouwing vanuit wetenschappelijk onderzoek. Dit zorgt op het terrein van de eerstelijnsgezondheidszorg tot veel variatie in de praktijkvoering. Ondertussen komt er alsmaar meer wetenschappelijk onderzoek beschikbaar.

Het doel van dit project is de ontwikkeling van

  • een praktijkrichtlijn over de opvolging en revalidatie van post Covid-19 patiënten in de 1ste lijn, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en die bovendien de toets van internationale kwaliteitsvereisten doorstaat (Cebam validatie),
  • een set van toetsbare indicatoren
  • een implementatieplan. Een screening van de huidige praktijk, een overzicht van de mogelijke barrières die toepassing van de aanbevelingen in de weg staan, alsook van de mogelijke interventies die implementatie bevorderen maken deel uit van dat plan.

 

Meer informatie volgt.

Meer weten over dit project

Ontdek de ontwikkelde richtlijn