Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
Deel op

Implementatie van de richtlijn « Ergotherapie voor het behoud van de functionaliteit en de sociale participatie van de thuiswonende fysiek kwetsbare oudere persoon ».

In 2024 lanceert de FOD Volksgezondheid in samenwerking met het Evikey-netwerk een openbare aanbesteding over dit onderwerp  (onder voorbehoud van bevestiging)!

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moedigt gezond en actief ouder worden aan. In België ligt de focus op interventies om de levenskwaliteit en de zorgkwaliteit voor ouderen te verbeteren.

Het grootste risico om deze doelstellingen niet te bereiken is echter de frailty of kwetsbaarheid van ouderen. Deze kwetsbaarheid wordt gedefinieerd volgens een multidimensionele benadering, die zowel fysieke als psychosociale kwetsbaarheid omvat. Ze zou meer dan de helft van alle ouderen treffen en neemt toe met de leeftijd.

De kwetsbaarheid beïnvloedt zowel hun levenskwaliteit als de zorg die ze nodig hebben en brengt een groot aantal maatschappelijke uitdagingen met zich mee. Het is echter mogelijk om een tussenstadium van prefrailty te identificeren, waarbij de kleinste stressfactor een impact kan hebben op de gezondheid van ouderen. Ergotherapeuten spelen een sleutelrol in preventie en beheer van kwetsbaarheid, ondanks het feit dat ze slecht vertegenwoordigd zijn in de eerstelijnszorg.

De functionaliteit van een persoon kan worden beschreven in termen van het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven (ADL) en van instrumentele activiteiten daarvoor (i-) ADL. Het concept van ‘sociale participatie’, is echter veel breder en omvat alle sociaal georiënteerde activiteiten waarbij mensen met elkaar omgaan.

Vanuit deze gedachte werden de richtlijn « Ergotherapie voor het behoud van de functionaliteit en de sociale participatie van de thuiswonende fysiek kwetsbare oudere persoon » en het plan van aanpak voor de implementatie van deze richtlijn opgesteld.

In 2024 lanceert de FOD Volksgezondheid in samenwerking met het Evikey-netwerk een openbare aanbesteding over dit onderwerp (onder voorbehoud van bevestiging)!

De opdracht loopt over een termijn van 24 maanden.

Betrokken beroepsgroepen:

Ergotherapeuten, kinesitherapeuten, huisartsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en geriaters.

Ondersteuning:

De opdracht kadert in de EBP-levenscyclus van het Evikey-netwerk. De uitvoerders kunnen rekenen op begeleiding door expertisecentra van het Evikey-netwerk tijdens de uitvoering van de opdracht.

Draagvlak:

Om de noden van het werkveld en de eindproducten van het project op elkaar af te stemmen, kunnen belanghebbenden deelnemen aan een marktconsultatie. De projectonderdelen kunnen worden aangepast tijdens het voortraject (literatuuronderzoek, stakeholdersoverleg, en marktbevraging).

Wil je graag je stem laten horen ?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons