Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
Deel op

Ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een implementatieproject voor het beheer van slaapstoornissen en insomnia.

Dit project loopt momenteel.

Slapeloosheid is een belangrijk gezondheidsprobleem met grote invloed op de levenskwaliteit en productiviteit van mensen. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de volwassenen kampt met slapeloosheid. In België leidt dit tot een hoge consumptie van slaapmiddelen: 13% van de volwassenen gebruikte slaapmiddelen in 2018. Tijdens de coronacrisis liep dit cijfer op tot 21%.

Slapeloosheid is ook een risicofactor voor meerdere andere gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hoge bloeddruk, depressie, angststoornissen, diabetes, hart- en vaatziekten en cognitieve stoornissen.

Het doel van dit project is de behandeling van slaapstoornissen en slapeloosheid in lijn te brengen met de aanbevelingen van de WOREL-praktijkrichtlijn « Management of Sleep Problems and Insomnia in the Adult Primary Care Setting », waar de nadruk ligt op een gedragsmatige aanpak van slaapproblemen en slapeloosheid. Men pleit voor een stapsgewijze zorgaanpak, waarbij in een eerste fase het gebruik van een slaapdagboek en advies over slaaphygiëne centraal staan. Als tweede stap is er een sterke aanbeveling voor het gebruik van  cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid (CGTi). Slaappillen zijn enkel aangewezen bij acute en ernstige slapeloosheid, voor een korte periode, en niet bij patiënten die baat kunnen hebben bij gedragsinterventies of CGTi.

Tot de opdracht van dit project behoren patiëntenvoorlichting, de ondersteuning en begeleiding van zorgverleners, vaardigheidstrainingen voor zorgverleners en de opleiding van eerstelijnspsychologen tot CBTI-therapeut. Aan dit project is ook een evaluatieluik verbonden zodat evaluatie van de werkzaamheid van de uitgevoerde interventies geëvalueerd kan worden mogelijk is.

Projectcoördinatie:

Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP)

Uitvoeringsjaar:

2022

Looptijd:

24 maanden

Betrokken beroepsgroepen:

apothekers, kinesitherapeuten, psycholoogen, verpleegkundigen