Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
Deel op

Implementatie van de Belgische aanbevelingen voor de aanpak van chronische nierinsufficiëntie.

Eind 2016 publiceerde de Werkgroep Richtlijn Ontwikkeling (WOREL) een aanvulling op de richtlijn Chronische nierinsufficiëntie (CNI) van Domus Medica (2012). Dit project beoogt de toepassing van aanbevelingen uit deze richtlijn in de praktijk van huisartsen en diëtisten.

De gehanteerde implementatiestrategie is gebaseerd op ‘audit en feedback’.

In een eerste fase voeren huisartsen een zelfevaluatie uit en gebruiken daarbij informatie uit het elektronisch medisch dossiers (EMD’s) van hun patiënten. Zo doende vergelijken ze hun eigen praktijk voor wat identificatie en opvolging van patiënten met CNI betreft, met deze die is aanbevolen in de richtlijn.  Diëtisten doen een analoge oefening in zelfevaluatie, maar dan specifiek voor hun vakgebied.

Vervolgens komen beide beroepsgroepen samen tijdens een feedback overleg, waar dieper wordt ingegaan op de richtlijn en de resultaten van de zelfevaluatie. Iedere zorgverstrekker zoekt naar een strategie om de persoonlijke resultaten te verbeteren en koppelt daaraan een actieplan.

Ter afsluiting van het project, wisselen diëtisten en huisartsen ideeën, voorstellen en ervaringen uit tijdens een multidisciplinaire sessie. Als voorstellen betrekking hebben op andere zorgverleners (bv. apothekers) of patiënten, kunnen ook zij deelnemen aan de sessie.

Projectcoördinatie:

Perceel 1 : Antares / Perceel 2 : UCLeuven – Limbourg (UCLL)

Projectleiders:

Perceel 1: Stéphane Le Grand / Perceel 2: Erika Vanhauwaert (UCLL)

Uitvoeringsjaar:

2019-20

Looptijd:

18 maanden

Betrokken beroepsgroepen:

Huisartsen en diëtisten