Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
Deel op

Met veel enthousiasme kunnen wij de samenwerking tussen ebpracticenet, het EBP-disseminatieplatform, en JBI aankondigen voor het aanbieden van een selectie uit de « JBI’s Evidence Practice Database ».

Deze infomatiebronnen worden vertaald naar het Nederlands en Frans en zijn reeds gedeeltelijk beschikbaar op www.ebpnet.be. Een mooie verrijking voor het Belgische EBP-landschap!

JBI (Joanna Briggs Institute) is een wereldwijde organisatie, die evidence-based practice (EBP) promoot en een unieke reeks producten aanbiedt om het beste beschikbare bewijsmateriaal te kunnen raadplegen, te beoordelen en toe te passen in de zorgpraktijk.

De JBI-database heeft een zeer breed aanbod aan point-of-care infobronnen, te onderscheiden in ‘evidence summaries’ en ‘best practice recommendations’, die oorspronkelijk voor verpleegkundigen zijn opgesteld maar voor verscheidene zorgberoepen in de eerste lijn van nut kunnen zijn.

Jef Adriaenssens, Health Service Research Expert bij KCE, begeleidt de disseminatie van het project : « Dit is een belangrijke stap voor de ‘niet-artsen’ zorgberoepen. Binnen twee jaar zullen voor hen immers meer dan 2000 aanbevelingen voor de praktijk en samenvattingen van wetenschappelijk bewijs ter beschikking zijn ».

Een gedeelte van de geselecteerde infobronnen, nauwkeurig geëvalueerd en geaccrediteerd door Cebam, werd reeds vertaald en zal nog waar nodig aangepast worden aan de Belgische zorgcontext.

« We houden als Cebam een zeer goed gevoel over aan de weg die we met JBI bewandelden in het accreditatieproces. JBI is een instituut dat trouw blijft aan de oorspronkelijke spirit van de stichter Alan Pearson wiens doel was om “relevante informatie in de handen te geven van zij die de zorg verstrekken”. In volle transparantie konden we vaststellen hoe ze hun aanbevelingen en praktische informatiefichen samenstelden. Ze waren ook steeds bereid om te zoeken naar manieren om hun processen nog te optimaliseren. We hebben dus groot vertrouwen in de kwaliteit van hun informatie! » – Patrik Vankrunkelsven, directeur van Cebam.

Een aantal infobronnen werden reeds gepubliceerd op ebpnet.be, te vinden in de zoekmotor als u in de filter bij producent ‘JBI’ aanvinkt.

Naar de zoekmotor van ebpnet.be

Ontdek