Deel op

Implementatie van de Belgische aanbevelingen voor de behandeling van chronische pijn

Dit project beoogde de implementatie van verschillende aanbevelingen, met als doel de zorgverleners in de eerste lijn tools aan te reiken om de kwaliteit van de zorg die in België wordt aangeboden voor de behandeling van chronische pijn te verbeteren.

Chronische pijn is een veel voorkomend probleem, met een grote negatieve impact op de kwaliteit van leven. De lijdenslast van patiënten is groot en velen lijken ontevreden over hun behandeling. Sommige zorgverleners genoten niet de basisopleiding om chronische pijn te behandelen. Er is dus een reële nood aan verbetering.

Het doel van dit project was om de gedachten van patiënten over pijn te veranderen en hen noties bij te brengen over neurobiologie en neurofysiologie aan de hand van de richtlijn over de aanpak van chronische pijn in de eerste lijn en informatie van Pain Neurophysiology Education (PNE).

Door te leren dat pijn verband houdt met structurele en functionele veranderingen in de hersenen, ontwikkelen patiënten zelf het vermogen om met pijn om te gaan.

Het project bestond uit multidisciplinaire trainingscursussen voor zorgverleners in de eerstelijns- en tweedelijnsgezondheidszorg en voorlichtingsmateriaal voor de patiënten van zorgverleners die aan deze cursussen deelnamen.

Deze materialen zijn ontworpen om behandelaars te helpen belangrijke boodschappen over te brengen en samenhangende informatie te delen met mensen die aan chronische pijn lijden.

Meer dan 500 zorgverleners maakten gebruik van de e-learningmodules en praktische workshops. Het initiatief heeft bijgedragen aan de promotie van een wetenschappelijk onderbouwde biopsychosociale behandeling, met inbegrip van pijneducatie en oefentherapie.

We moeten echter blijven inspanningen leveren, om de obstakels, die het effectief toepassen in de gezondheidszorg belemmeren, weg te nemen, zoals organisatorische barrières en de hardnekkigheid van biomedische benaderingen.

Praktische informatie

Projectcoördinatie:

Pain in Motion (geïntegreerd in de VUB)

Contactpersoon:

Wouter Munneke (VUB)

Projectverantwoordelijken:

prof. Jo Nijs (Vrije Universiteit Brussel en Universitair Ziekenhuis Brussel), prof. Margot De Kooning (Vrije Universiteit Brussel en Universitair Ziekenhuis Brussel), prof. Christophe Demoulin (Université de Liège), Carine Morin (SSMG), Emy Kool (Domus Medica)